jueves, 13 de marzo de 2008

El preu de la tecnologia.

Actualment la tecnologia està baixant de preu per que no en paguem els costos reals de produció, moltes empreses els interessa fidelitzar-nos als seus productes i ens regala tecnologia a canvi de contractes ( cas de la telefonia mòbil).

Però revisem el seguent article:

"Una cosa está clara: se recicla poco el material informático y se manda mucho al tercer mundo, que se ha convertido en un enorme vertedero de basura electrónica. La nuestra es una sociedad que lo hace todo con ordenadores y cada vez les pedimos más tareas. El resultado es la generación de miles de toneladas de basura electrónica. En este reportaje ahondamos algo en un tema más que complejo."

Això ens porta cap a un altre parraf en el que ens explica

"
Otro de los escollos para dar más tiempo de vida a un ordenador es el software del sistema operativo. Los dos grandes, Windows de Microsoft i McOS de Apple se van actualizando con nuevas prestaciones, pero también precisan de procesadores más rápidos. Ahí el sistema operativo de código abierto Linux (a parte de sus otras muchísimas ventajas) ha sabido crear un software que puede operar con máquinas que tengan procesadores poco rápidos y poca memoria, tanto de disco duro como de RAM. Esto permite que muchos ordenadores puedan alargar su vida simplemente cambiándose a Linux. Actualmente, paquetes ofimáticos en código abierto como Open Office (para sistema operativo Linux) o NeoOffice (para ordenadores Apple) han sido creados para estos sistemas y tienen prestaciones parecidas a las del Office de Microsoft. Lo mismo podemos decir de navegadores como el Firefox o el antiguo Mozilla que tienen versiones para una gran variedad de sistemas operativos. "


Aquí veiem el tema dels mòvils:

"
La Asociación Multisectorial de Empresas Españolas de Electrónica y Comunicaciones (Asimelec) aseguraba en el año 2004 que reciclar un teléfono móvil costaba aproximadamente 0,9 euros, incluidos los gastos de recogida, transporte, almacenamiento, promoción y gestión, aunque el mayor coste se lo lleva la batería."


Això ens ha de fer pensar en la petjada ecològica que deixem al nostre planeta:
"Los españoles consumimos el 200% del capital natural del que disponemos, es decir, necesitamos un total de tres países como el nuestro para soportar nuestra demanda de recursos, Este es el resultado El Informe Planeta Vivo 2004 elaborado por el WWF/Adena. El hombre está saqueando el planeta a un ritmo que supera su capacidad de regeneración, y muestra que los seres humanos consumen un 20% más de recursos naturales de los que la Tierra puede producir y que las poblaciones de especies vertebradas terrestres, marinas y de agua dulce han disminuido una media del 40% entre 1970 y 2000."


En aquesta ressenya ens reforça la reflexió que vull fer en aquest article: "Sólo el consumo de España provoca una huella ecológica de casi 5 hectáreas/persona/año o lo que es lo mismo, que para satisfacerlo de forma continuada se necesitarían de 3 a 4 planetas, algo que no tenemos y que por tanto obtenemos de extraerlo de las generaciones futuras, o sea, de nuestros hijas e hijos y su descendencia. De ahí la importancia que adoptar un estilo de vida más frugal sólo puede impulsarse desde la perspectiva ética y la justicia. Este libro lo hace desde la visión de la justicia como planteó en su momento Mahatma Ghandi: "en el mundo hay recursos suficientes para cubrir las necesidades de todos los hombres, pero no para satisfacer su codicía"."




Bé només és una presentació del pes ecològic que té el consum de tecnologia, de la que evidentment no en som responsables, però que hem de tenir en compte al hora de treballar.

Per això des dels nostres telecentres podem recolzar i utiltizar recursos de projectes que treballen en el tema del reciclatge de material informàtic com:


I amb això ens entra tenir molt clar en quin món vivim, i el fet que tractem de superar una barrera d'accés a la tecnologia, que hem vist que genera una despesa ecològica que no es reflecteix directament a les nostres butxaques.

Sorgeix ara un dubte com introduir aquesta refelxió en l'alfabetizació en els usos tecnològics que dels que volem fer una alfabetizació.

Jo em plantejo sempre la vesant social. Com introduir-la sense entrar en el tema de manera feixuga.


Així que som-hi, com ho introduïm.






miércoles, 12 de marzo de 2008

El Paper del dinamitzador

Avui en dia la tecnologia es generadora de novetats, i de noves expectatives de negoci.


Això incideix en la societat generant noves maneres d'actuar. Una de les últimes batalles ha sigut el Dvd amb la derrota de Toshiba, Un altre front obert és el de la música que perd el seu suport físic i comença a ser distribuïda per la xarxa.


Aquí lluiten els consumidors compartint els seus fitxers contra L'SGAE, i els Copyright. I-tunes ha aprofitat la xarxa per fer negoci aprofitant la cultura de la immediatesa de Internet, eliminat els intermediaris dels productes musicals.


El canvi tecnològic, ha modificat la cultura que ha provocat una nova manera de aplicar la tecnologia que ha afectat al model de negoci d'un sector econòmic.


Aquest canvi genera l'aparició de noves tecnologies, i seguim la roda.


Això es produeix en l'irrupció de la TDT , i l'aparició d'un ample de banda inimaginable quan va arribar internet a Espaya.


Youtube, tu.Tv, son exemples de un canvi de enfoc dels continguts de internet.


Ens trobem amb camps semàntics que permeten classificar la informació, però els continguts que interessen ja no són de text, son vídeo i àudio...


Aquest irrupció multimèdia ens apropa a tele-internet, que ja està començant a funcionar, i a nous sistemes que permeten buscar la informació perseguint els significats.


La web 3.0 la web significativa.


I nosaltres com a dinamitzadors, ens situem en la frontera entre els que estiren cada cop més endavant , cap al consum de tecnologies cada vegada més potents, i aquells que es van quedar en el límit de l'alfabetització predigital.


Que hem de fer com a dinamitzadors?


Hem d'educar en els nous significats? Hem de ser simples manuals d'us dels nous enginys, o bé davant la transformació social hem de dotar d'eines reflexives capaces de posicionar als nostres usuaris en un ús crític de les tecnologies, dirigint-los cap a un activisme social- tecnològic?


Hi haurà un activisme que contempli els drets d'accés a al xarxa i a les TIC com a un nou dret humà que ha de ser defensat?


Llavors nosaltres davant el canvi com ens hem de posicionar i actuar?


“"Esta gente quiere cambiar el mundo gracias a la tecnología",

“Su gran apuesta es el software libre no sujeto a licencias. Este experto, que lleva más de veinte años de desarrollo de las soluciones y de conocimiento compartido, aboga además por reforzar las capacidades tecnológicas de las organizaciones sin ánimo de lucro, que además podrán estrechar su cooperación y lograr mayores beneficios sociales gracias precisamente a la utilización de las nuevas tecnologías. 'Las ONG deben tener en sus manos el control de su destino tecnológico', señala Allen Gunn.”


http://www.elpais.com/articulo/internet/activismo/social/descubre/poder/tecnologia/elpeputec/20070323elpepunet_6/Tes


“La construcción tecnológica y la introducción en el imaginario colectivo del ciberespacio (definido por el flujo de información y códigos, la esfera pública, la sociedad del espectáculo y las tecnologías de la información) abre nuevos horizontes políticos a través del establecimiento de nuevas relaciones de poder en la esfera tecnológica y comunicativa. En este contexto el activismo digital y telemático ofrece una serie de herramientas, de espacios, de canales y experimentos en los que recobrar la subjetividad política a través de la creación e inteligencia colectiva y la redefinición constante de los códigos y prácticas discursivas, comunicativas y tecnológicas que definen nuestra realidad social. “

http://www.sindominio.net/~xabier/textos/adt/adt.html



Per contra davant nostre tenim que:


“la conciencia común se encuentra cotidianamente bajo la preción de un sistema informativo que es potente y completamente abarcativo que apunta a mostrar exclusivamente una realidad condicionada para mantener el status-quo. “

http://www.ngvision.org/index.es.html


“En otras palabras transitaremos a una realidad donde ciber activismo no será el dominante en la red sino que será el activismo más tradicional y sus causas las que veremos articuladas por medios de las redes sociales que germinan en este período Web 2.0”

http://luisramirez.cl/blog/?p=961


Seguint amb aquests pensaments:

“Organizaciones no-gubernamentales y entidades civiles están utilizando cada vez más Internet para divulgar sus reivindicaciones y desarrollar espacios de interacción y de movilización por los derechos de la ciudadanía. El ambiente virtual descentralizado e interactivo es una arena complementar de movilización y politización para los movimientos sociales que reivindican modelos de desarrollo sustentable y justicia social”

http://www.rebelion.org/cibercensura/040202.htm


Però em sorgeix un altre dubte, com a assalariat de un organisme entitat pública podem alfabetitzar digitalment i lluitar socialment promovent l'activisme entre els nostres usuaris?



I per acabar si pensem en això al nostre telecentre podem potenciar l'ús d'un software que promogui una barrera d'accés als bens tecnològics?


Si utilitzem software propietari, Microsoft Office , photoshop, etc... estem incitant al seu consum, posant una barrera econòmica per aquells que el vulguin tenir legalment. I fent un joc a les empreses.


Si Utilitzem un entorn linux i no facilitem la comprensió o la transferència del seu funcionament a Windows, que és el sistema operatiu més utilitzat estem posant una barrera d'accés al coneixement.


Que hem de promoure inicialment? Us del progamari lliure sobre el sistema operatiu windows, i formar sobre l'existència de diversos sistemes operatius alternatius.


Que hem de fer amb els usuaris, facilitar-los el trencament de les barreres d'accés , facilitar-los el coneixement bàsic per a que puguin ser crític amb els seus usos tecnològics, facilitar-los experiències en les que puguin interaccionar amb la tecnologia com a usuaris de ple dret.


Crear i participar en Blogs i wikis... descarregar , instal·lar-se i utilitzar programari lliure...


Nosaltres com a dinamitzadors els he de facilitar l'accés a aquest paper creatiu i interactiu que els apropi a uns coneixements i a una cultura digital crítica que els faciliti situar-se davant la tecnologia amb prous coneixements per adquirir consciència de les implicacions socials dels usos tecnològics, i per tant puguin decidir com afrontar el dilema del activisme tecnològic, triant les tecnologies, fent aportacions, essent creadors de continguts, o bé posicionar-se en contra del activisme i de la tecnologia.


Bé és una pregunta, que en penseu? Hem de ser activistes i promoure l'activisme, o hem de ser consumidors i promoure el consumisme? O no ens hem de platejar res per que no ens paguen per això?



David Gateu

Consell Comarcal del Baix Camp

http://xarxa-omnia.org/ccbc/

Blog del curs a la UOC

Aqui els articles que publico al Curs de la UOC